Fjällfiske på semestermenyn

Posted: 26/06/2023 by adamborow

torrflugefiske i norrland

Nu är det inte många dagar kvar till semester och en lång bilfärd norrut. Det blir någon slags lyx att inte vara uppkopplad, tillgänglig och ständigt på vakt. I Norrland känns tempot så otroligt mycket lägre än här hemma i Skåne.

Årets fiskesemester tar oss till södra Lappland som bjuder på fantastisk natur, otroligt bra öring- och harr- fiske. Jag ska försöka dela med mig utav bilder på fångsterna men även på naturen och den goda maten vi lagar. En vecka går otroligt fort men med tanke på antalet ljusa timmar på dygnet och hur många av dessa man väljer att fiska så räcker det gott och väl. Det ”stora problemet” är att man fiskar aningen för länge varje dag. Vi ger oss ut på morgonen och kommer hem tidig morgon vilket gör att man känner sig rätt sliten efter en veckas fiske och för lite sömn!

Fiskekorten i Norrland

Det underbara med fisket i norra Sverige är att är fiskekorten hyfsat billiga, så omfattar de många olika sjöar, bäckar och åar. Ett kommunalt fiskekort omfattar en stor del olika vatten i hela kommunen och kan kosta runt 200-400kr för en vecka. Om man är sugen kan man såklart ge sig ut på fiske på kvoterade vatten! Där kostar fiskekort allt från 200kr/dag till några tusenlappar. Om fisket är bättre på dessa ställen är väl svårt att säga. Det beror på vad man jämför med. Personligen så tycker jag att de flesta vatten i Norrland är bra, håller rikligt med fisk och bjuder på en otrolig avkoppling.

Torrflugefiske

Ett spinnspö följer med upp men detta ligger oftast glömt i bilen under hela veckan. När man väl har börjat fiska torrfluga så är det svårt att ge sig på spinn! Det är något speciellt med att välja fluga efter vad som landar på vattenytan. Leta efter vak och försöka få öringen eller harren att bita på flugan. Ibland är det svårare och ibland hugger fiskarna på allt. Men det är en helt fantastisk utmaning att lista ut vad som är attraktivt för fisken och det är just det som gör att torrflugefisket är så roligt. Till skillnad från kustfisket där jag använder #7 spö så fiskar vi med lättare spön i bäckar och åar. Jag brukar fiska med ett #3 eller #5 spö vilket bjuder på en härlig fight. Även om fisken är liten så blir det ett ordentligt spöböj i strömmande vatten.

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *