Genomlöpare


Genomlöpare, genomlöpsdrag, kör barn har många namn är ett drag som roterar runt sin egna axel. Man trär genom nylon/fluorkarbonlina genom draget och fäster en krok i ena änden och ett lekande eller fjäderring i toppen. När det kommer till havsöringsfiske så är genomlöpare ett otroligt effektivt och bra drag och det finns en rad olika tillverkare som tillverkar den här typen av drag. Här kan ni se en guide på hur du riggar en genomlöpare.

Vill du landa havsöring? Kör med genomlöpare!

Fördelen med en genomlöpare är att fisken sällan lyckas slita sig från kroken. Många genomlöpare går väldigt bra i vattnet och kan fiskas både djupt och grunt. Det finns genomlöpare som lämpar sig till lite djupare vatten, och de finns genomlöpsdrag som funkar utmärkt i väldigt grunt vatten. Beroende på form, material och vikt kan man välja de drag som fungerar bäst i just de vatten man fiskar i.

De genomlöpare som har fungerat bäst för mig, speciellt tidigt på säsongen när det är kallt är faktiskt Westin Trout Runner. Dessa går väldigt bra att fiska grunt och väldigt långsamt. Ett tips på när du riggar en genomlöpare är att köra enkelkrok. På så sätt fastnar du inte i tång, sten och annat och du drar inte hem lika mycket skit på kroken.

En annan favorit, när det blir lite varmare, är Snurrebassen – ett danskt drag som har visat sig vara väldigt effektivt när det kommer till havsöringsfiske på kusten. Återkommer med länk till vart ni kan beställa dessa drag. En annan sak som skiljer sig, och som kan underlätta, för er är hur ni förvarar era genomlöpare. Inte nog med att riggningen är annorlunda så är även förvaringen. Läs här om hur du kan förvara dina genomlöpare.

Andra genomlöpare som är otroligt vassa när det kommer till havsöringsfiske på kusten är:

Sömmet


Sömmet finns även det i väldigt många färger. Detta har varit ett av mina favoritdrag som jag har dragit en del havsöring på. Har haft väldigt bra fiske med det främst runt vindsurfingklubben i Klagshamn men även i viken precis väster om småbåtshamnen i Klagshamn. Just där har jag faktiskt märkt att det rödsvarta Sömmet har varit väldigt effektivt.

Snurrebassen


Här kommer den genomlöparen som jag tror mest på! Snurrebassen är en dansk genomlöpare som verkligen levererar. Det går riktigt bra i vattnet och är havsöringen där så kommer den att bita. Snurrebassen är ett otroligt prisvärt drag som kommer leverera fisk för dig. Jag har detta draget i flera olika färger som jag skiftar mellan.

Westin D360


En långkastande genomlöpare som har levererat många gånger. Senast på premiären 2018 var den ett vinnande kort som levererade två fina havsöringar. En fördel är att fiska med en rulle som har hög utväxling, kan sjunka snabbt och fastna bland stenar och så. Men i övrigt så går det riktigt bra i vattnet och är en öringdräpare!