Haspelrulle till havsöringsfisket

Posted: 04/06/2019 by adamborow

Förrförra inlägget handlade om valet av hadpelspö till havsöringsfisket och detta kommer handla om valet av haspelrulle. Vad bör du tänka på och vad är så nice to have 🙂 När jag ska köpa ny rulle så tänker jag på att den ska hålla ett tag och vara skön att fiska med. Den ska ha de egenskaper som möjliggör fisket på de ställen jag brukar fiska på!

Haspelrulle med hög utväxling

En viktig egenskap i en haspelrulle till havsöringsfisket är att rullen har hög utväxling. Med hög utväxling menas att rullen plockar hem mer lina / invevning. Nu tänker du kanske om öringen hinner hugga draget – det gör den, havsöringen är snabbare än vad du tror!

Högre utväxling gör det möjligt för dig att fiska på grundare vatten utan att draget sätter sig i sten och tång. Många rullar har en standardutväxling på 5,2:1. Den här siffran betyder att för varje invevning snurrar bygeln 5,2 varv. På en rulle med högre utväxling hämtar rullen in 6,2:1, alltså 6,2 varv per invevning.

spö till havsöringsfiske

Nackdelar med högre utväxling

En nackdel med en rulle med hög utväxling är att invevningen kan upplevas som lite tyngre. Det är något man vänjer sig vid och glömmer bort. Men det är som sagt lite skillnad från en lättare rulle till jiggfiske exempelvis.

Tips på prisvärd haspelrulle

Jag har en förkärlek till Penn-rullar. Dessa rullar är ganska robusta, tål slitage, saltvatten och håller i år. En haspelrulle i storleken 2500 ligger på ungefär 900-1000kr och känner du någon som bor i USA eller är där på semester så kan du få den för 300-400kr (Underbart med svenska överpriser). Så är du på semester där så köp på dig flera rullar.

Tillbaka till rullen. Idag så fiskar jag med en Penn Fierce 2500. En riktigt nice rulle i bra storlek med hög utväxling. Rullen i sig är gjort i metall och är snäppet tyngre än Shimano eller Abu rullar men den håller otroligt bra. Den har en stark broms och den känns väldigt bra. Som jag nämnde innan så ligger den bra i pris för vad du får. Du får en rulle som håller i många år och som du kan lita på!

 

havsöring spö

Att tänka på

Jag vet inte hur du är men jag brukar inte tänka på pengarna när jag köper något. Spelar ingen roll vad det är. Det lät lite fel men det jag menar är att jag lägger hellre lite mer pengar på en sak som jag använder ofta än att köpa en billig rulle som lär gå sönder efter 5 månader. Jag lägger hellre en tusenlapp på en rulle som jag vet kommer hålla ett tag och som inte kommer svika när jag är iväg och fiskar.

Min första rulle med hög utväxling från Okuma som jag köpte höll i 3 dagar. Den gick sönder under en fiskehelg på Fyn och förstörde helgen. Från det tillfället insåg jag att det inte var lönt spara ett par hundralappar. Det jag sparade gick istället åt till att ha en förstörd fiskehelg och sedan lägga en massa tid och energi på returer och kommunikation med butiken jag beställde den från. Det orkar jag inte med. Bättre att lägga en lite högre slant, beställa en rulle från ett märke som faktiskt tillverkar rullar som håller.

Sedan dess jag kört Penn – där har du en tillverkare som gör rullar som håller.

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *