Haspelspö till havsöringsfiske

Posted: 28/05/2019 by adamborow

Om du precis har börjat eller tänker börja fiska efter havsöring så bör du ha ett haspelspö som känns bra. När jag började fiska havsöring så hade jag helt fel saker – jag visste inte bättre! Men som tur var hade jag ett par fina vänner som pekade mig i rätt riktning. För att du ska slippa bränna pengar på fel saker så kommer här nedan ett par tips som du kan tänka på när du köper ett spö till havsöringsfisket 🙂

spö till havsöringsfiske

Jag började med ett spö som hade en kastvikt på upp till 90g. Längden på det var okej men tjockleken och styvheten var helt åt skogen. Ett alldeles för styvt spö som gjorde det jobbigt att kasta ut små och lätta drag. Som du kanske har märkt så ligger havsöringsdragen på en vikt mellan ca 6-32g.

havsöring spö

När jag väl gick över till ett haspelspö med en kastvikt på 8-32g så blev det inte bara lättare att hålla men även mycket skönare att fiska med. Och då snackar vi inte ens om skillnaden när man drillar en fisk. Det tunnare havsöringsspöet böjer sig fint och det är en fröjd att få hugg på det.

En annan sak som är viktig att poängtera är att man känner mycket mer – speciellt när fisken är på draget och försöker hugga. Känsligheten i spöet har säkert gjort att jag landat fler havsöringar än med det spöet jag började fiska med.

När jag inte flugfiskar på kusten så fiskar jag med ett Berkley Skeletor XCD som jag är riktigt nöjd med. Det är inget superdyrt spö men det är lätt och tunt. Rullfästet och också ganska snyggt för den som bryr sig om det 🙂

Letar du efter ett spö till havsöringsfisket så kan jag verkligen rekommendera det! Väldigt prisvärt! Nästa gång blir det en liten text om haspelrullar – varför just rullar med hög utväxling är att föredra 🙂

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *