Havsöringsfiske i Abbekås

Posted: 14/05/2019 by adamborow

havsöringsfiske abbekås

Denna vackra och vindstilla fredag blev det en liten efter-jobbet-tur till Abbekås för att se om horngäddorna skrämt bort havsöringen helt eller inte! Abbekås och hela sydkusten har fantastiska fiskeställen att bjuda på. Naturen och fisket är riktigt bra på sydkusten och havsöringarna känns lite större än på västkusten. Väl framme efter 40 minuters bilfärd väntar ett snabbt ombyte till vadare och riggning av flugspöet. Det kliar i fingertopparna och vi vill bara ut och fiska – snabbt som fan! Solen tittade fram bland molnen och det var helt vindstilla. Kanske inte helt optimalt för havsöringsfiske – säger de – men vem bryr sig!

Redan efter några kast hugger det, känns inte alls som en öring men med tanke på att fisken högg 1 m från strandkanten så kan det inte vara något annat!
– Eller??
Jo det var fantamaj en Id. Jag skumtade de stora fjällen när den vände vid ytan. Ett dassalock som tog en stund att dra in och som besudlade mina händer med sin obehagliga lukt. Det var faktiskt en hyfsad storlek på fisken men den fick simma tillbaka snabbt som bara den. Efter att ha fiskat av en bra sträcka, utan ett hugg, utan efterföljare och utan horngäddor tog jag en liten paus. Knöt på en bit tafs och PANG, Jonas som var med hade en stor öring på. Öringen drog som bara den och krigade på ordentligt. Efter en stunds fight lyckades han håva upp en havsöring på cirka 65cm.

Snabbt är jag ute i vattnet igen och det dröjer inte länge innan jag har en havsöring på tråden. Jag brukar inte veva in linan som ligger i linkorgen/i vattnet men denna gången gör jag det. Och någonstans under invevningen av linan och havsöringens rusningar tappade jag fisken. Så är det ibland – bara att nöta vidare. Och inte långt där efter så får jag äntligen upp kvällens första öring… Det var nog den minsta havsöringen jag har sett i mitt liv. Havsöringens längd mätte hela 14 cm, men den kämpade på ordentligt 🙂

Flugan som levererade i Abbekås

Flugan som levererade både Id och havsöring var faktiskt en Kobberbassen. Jag band upp en kobberbassen med lite längre stjärt. Tog en del dubbing som jag rätade ut och band in. Och det funkade faktiskt jävligt bra! Provade en vanlig kobberbassen samma kväll utan någon lycka och när den här omgjorda flugan åkte på så small det!

Ja detta var den kvällen! Snart ses vi igen Sydkusten 🙂

No Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *