Havsöringsfiske

Havsöringsfiske är enligt mig ett av det roligaste fisket man kan ha. Inte nog med att man har chansen att drilla en otroligt stark fisk så lär man sig nya saker om havsöringen vid varje tur. Fiske efter havsöring är inte det lättaste. Det händer ofta att man åker hem utan att ha känt något men när det väl smäller så är det värt väntan. Havsöringsfisket kan man bedriva på hela Skånekusten med undantag för mynningar och fredningstider.

Hur fiskar man havsöring

Havsöringsfiske går att fiska med både spinn, haspel och flugspö. Beroende på vad man tycker om och kan så funkar det. Jag har fått fisk på både spinn och fluga men på sistone så är det fluga som gäller. Men tittar vi på statistiken så är det faktiskt spinn som levererar flest fiskar. Du kan fiska av ett mycket större område med spinn vilket gör att du ökar dina chanser att få fisk.

Vilket spinnspö och rulle till havsöringsfiske

Jag föredrar lättare utrustning när det kommer till havsöringsfisket. När vi pratar spinn så brukar jag köra med ett 9 fot spö med en kastvikt upp till 28g. Det blir roligare att drilla en stor havsöring på ett mjukare spö. Jag antar även att det är snällare mot fisken vid mothugg. När jag väl spinnfiskar efter havsöring så kör jag med ett Westin W4 spö. Läs mer om spöet här >

Vilken klass på spöet till havsöringsfiske

Valet av klass på flugspöet till havsöringsfisket är en smaksak. Det beror på vad man tycker om helt enkelt. Jag själv fiskar med ett snabbt klass 7 spö medan vänner fiskar med snabba klass 8:or. Det beror helt enkelt på vad man tycker om. Jag tycker att jag klarar mig ganska bra vid hård vind på kusten med ett klass 7 spö.

Vilken fluglina till havsöringsfisket

Min rekommendation är att fiska med en lina som inte sjunker utan är intermediate. En sakta sjunkande lina som du kan fiska hem i knädjupt vatten funkar utmärkt. För inte så länge sen köpte jag en flytlina som jag tänkte prova och utvärdera. Återkommer med en artikel om vad jag tyckte om det. Men när det kommer till lina så är det viktigt att den funkar ihop med ditt flugspö. Att dessa två delar fungerar ihop är otroligt viktigt. Det kan bli svårt att kasta med en för lätt lina som vägrar att skjuta med ett snabbt spö. Fråga gärna i butiken om vilka linor som funkar med just ditt spö.