Knyta på en våtfluga / havsöringsfluga

Att knyta på en havsöringsfluga eller våtfluga som ska vara flexibel och röra sig på ett naturligt sätt är enkelt. Det som är speciellt med knuten är egentligen att den skapar en ögla som går genom krokens ögla vilket gör att den kan röra sig fritt. I jämförelse med knutar som sitter fast i kroken så kan flugan faktiskt röra sig naturlig när man drar hem linan och sjunka när man inte gör det.

Knuten som jag använder när jag knyter på mina havfsöringsflugor är väldigt enkel och håller bra vid fight med fisken.

Bilden nedan beskriver hur du knyter på en havsöringsfluga på tafsen i fyra enkla steg.

  1. I första steget skapar du en vanlig ögla med din tafs. Dra inte åt den utan gör så att den har cirka 6-8 mm i diameter. Därefter tar du och trär på flugan på den löst hängande änden.
  2. Nu kan du enkelt greppa med tumme och pekfinger runt tafsöglan och flugan som sitter på. Håll fast nu och jobba med din andra hand.
  3. Nu tar du den lösa änden av tafsen och går runt tafsen som du har framför öglan 3 gånger.
  4. När du har gjort detta trär du genom änden genom den lilla öglan och sedan avslutar du med att trä genom den genom öglan som bildades när du trädde genom änden genom den lilla öglan.

Detta är en väldigt enkel knut som jag alltid använder när jag fiskar havsöring. Bortsett från att ha tappat flugor som har fastnat i stenar eller så har jag aldrig tappat en fluga på grund av en fight med en havsöring.